Ma 2018. 02. 20.,
Aladár, Álmos napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

Csíksomlyó és Gyimesbükk

Pünkösd 2014.

2014-02-17 | Utoljára módosítva: 2014-06-04 09:58:42

Csíksomlyó Zarándoklat

„Ezen a napon hajnalban kelni, még mielőtt pirkad...”


A székelyek, a kelet-erdélyi és a csángó magyarok pünkösdkor évszázadok óta elzarándokolnak Szűz Mária kegyszobrához és ünnepi misén vesznek részt. A zarándoklat mára túlnőtt múltján, nemcsak Erdélyből, hanem a világ minden tájáról érkeznek magyarok, hogy kifejezzék összetartozásukat. A csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdítja a híveket, hogy a ferencesek segítségére legyenek a templomépítésben. Az elvégzett munkáért cserébe búcsút engedélyezett. A székely nép Mária-kultusza azonban valószínűleg régibb időkig megy vissza, a „napba öltözött asszony” már a kereszténység felvétele óta a nép fő pártfogója és imáinak tárgya lehetett. A levélben a pápa is megemlíti, hogy a hívek nagy sokasága szokott összejönni ájtatosságnak okából és gyakorta nem szűnik meg Máriát tisztelni. A búcsújárás 1567-ben vett új fordulatot, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel jött, hogy a csíki, gyergyói és kászoni székelyeket az új hitre térítse. A nép azonban István gyergyóalfalusi plébános vezetésével, fegyverrel űzte el a protestáns sereget. A csata alatt az asszonyok és gyermekek a templomban imádkoztak és a győztes sereg lobogóit nyírfaágakkal ékesítve vonult le a Hargitáról. A templomban maradtak pedig eléjük mentek és együtt adtak hálát Istennek a győzelemért.
A fentiek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a székelység, és a Kissomlyó hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tart. Az egykori eseményre emlékezve az is hagyomány, hogy a gyergyóalfalusi keresztalja megy a menet elején. A menetet szokásosan a csángók zárják. 

Szászföld, Székelyföld és a Havasok”

Erdély, a Tündérkert emlékei

„Ha a Föld Isten kalapja, úgy Erdély bokréta rajta.”

Időpont: 2014. június 5-9.

Utazás: 50 fős autóbusszal, 2 gépkocsivezetővel

Szállás: Küküllő Hotel*** Székelyudvarhely web: www.kukullo.ro

A belvárosi szálloda szobaára tartalmazza a félpanziós ellátás (svédasztalos reggeli és vacsora), valamint a szauna, a jakuzzi és a wifi internet használatát. 

A Küküllő ára tartalmazza a turisztikai adót, valamit az ÁFÁ -t.

Ellátás: Reggeli és vacsora (első este menü) svédasztalos választékkal a Küküllő szállodában. Ebédekre hideg élelem, és innivaló hozatala minden napra ajánlott!

Létszám: legkevesebb 40 fő fizető résztvevővel

Program:

1. nap/5. Csütörtök: Bak – Budapest – Nagyvárad – Székelyudvarhely

Találkozó 04.00-kor és indulás 04.30 órakor Bakról. Budapest Népliget felszállás 07.30-kor. Utazás rövid pihenőkkel a Budapest – Nagyvárad - Székelyudvarhely útvonalon városnézések nélkül. Érkezés a menüs vacsorára a szállodába. Éj Székelyudvarhelyen

2. nap/6. Péntek: Székelyudvarhely – Szászföld - Brassó – Nyerges-tető

Reggelit követően 08.30-kor indulunk és a Homoródi-dombságot átszelve Szászföldön – ill. Királyföldön – át érkezünk Brassóba a havasok tövében található városba. Ismerkedés a belvárossal, a Tanácstér körüli történelmi épületekkel, ill. a város jelképe, a Fekete templom megtekintése. Működése esetén felvonóval jutunk a Cenk-hegyre, - egyébként gyalog - ahol a Szt. István által alapított vár maradványait találjuk. A Sepsiszentgyörgy – Tusnádfürdő (Nagy – Csomád és a Hargita közötti útvonalon) érkezünk kis kitérővel a Csíki –havasokat és a Torjai – hegységet összekötő Nyerges – tetőhöz, ahol megemlékezünk az 1849 – es forradalom és szabadságharc székely „thermopülai” hőseiről. Esti érkezés a szálláshelyre, majd svédasztalos vacsora. Éj Székelyudvarhelyen

3. nap/ 7. Szombat: Csíksomlyói Szentmise

Korai ébresztő 05.00-kor. Reggeli 05.30-kor és indulás 06.00-kor, átkeléssel a Hargitán a Csíksomlyói Búcsú helyszínére. Parkolás és gyalog megyünk tovább. Gyalog felkapaszkodunk a Hármashalom Oltárhoz a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol sok százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Utána a tömegtől függően meglátogatjuk a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A program szerint itt töltjük el a teljes napot. Az autóbuszok nem mozoghatnak késő délutánig.) A tervezett indulás 18.00 után. Esti érkezés vissza a szállásra és vacsora. Éj Székelyudvarhelyen

4. nap/ 8. Vasárnap: Gyimesbükk Szentmise – ezer éves határ

Korai ébresztő 05.30-kor. Reggeli 06.00-kor és indulás 06.30-kor. Átkelés a Hargitán. Gyimesbükkön (a Gyimesi – szorosban) megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrházat (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza volt). A Történelmi Magyarország vasúti határállomásánál fotószünet.

A déli harangszót követően szabadtéri szentmise kezdődik a kontumáci kápolnánál. 

A Székely Gyors és a Csíksomlyó expressz - köszöntése. Esti visszaérkezés és vacsora a szállodában. Éj Székelyudvarhelyen.

5. nap/ 9. Hétfő: Székelyudvarhely – Farkaslaka – Marosvásárhely – Kolozsvár – Bánffyhunyad (Kalotaszeg) - Nagyvárad – Budapest - Bak

Reggeli 06.30-kor és indulás 07.00 órakor. Egész napos utazás rövid megállókkal, pihenőkkel. Késő esti érkezés Bakra.

Az utazási csomag ára 1 főre a Küküllő 3 csillagos hotelben:

Részvételi díj, svédasztalos félpanzióval

90.000.-Ft/fő

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás

2.250.-Ft/fő

Egyágyas felár: 27.000.-Ft

A csomag ára a programban felsorolt valamennyi élmény és kulturális programot tartalmazza. Italfogyasztás és ebédek igény szerint a helyszínen fizetendők. JAVASOLT A HIDEG ÉLELEM HOZATALA A KÉT ZARÁNDOK NAPON!

A hagyománynak megfelelően a búcsú programja minden évben a következő:

Szombat

 • 5.30-tól folyamatos gyóntatás és áldoztatás van a Ferences Kolostor négyszögletű udvarában,
 • Szentmisék reggel 7-kor és 8-kor vannak a kegytemplomban,
 • A kordon a főpapsággal 10.30-kor indul a Csíksomlyói Ferences Kolostor elől,
 • az ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a Hármashalom oltárnál, a csíksomlyói Nyeregben,
 • 19.00 órakor szentmise szentbeszéddel a Kegytemplomban,
 • éjszakai virrasztás, Csíksomlyó – Kegytemplom.

Vasárnap

 • szentmise a Kegytemplomban: reggel 7 és 8 órától
 • folyamatos áldoztatás és gyóntatás a kolostor négyszögletű udvarában
 • 10:30 órakor ünnepi szentmise a Kegytemplomban
 • a keresztalják hazaindulása
 • 19 órától szentmise a Kegytemplomban

Hétfő

 • a szentmisék ünnepi sorrendje a Kegytemplomban : reggel 8-kor, 10.30-kor és 19 órától

Kedd

 • Szent Antal ünnepe – a szentmisék 8.00, 10.30 és 19.00 órától vannak a Kegytemplomban.

 

Gyimesbükk 

A kontumáci

„Nagyboldogasszony” templom”

Kontumác hely és neve

A Kontumacia szó sok embernek nem jelent semmit. Érdekes a latin contumacia főnév értelme: makacsság, dac, megátalkodottság.

A contumac, contumeliosus melléknevek pedig  makacs, csökönyös, gyalázkodó, szidalmazó, szégyenletest jelent. A Révai lexikonban ezt találjuk: makacsság, a bírói idézés elleni engedetlenség, meg nem jelenés. Contumacia annyi is mint vesztegzár. Révai l.  IV.kötet 646.o

Contumulo, contumulare,...jelentése pedig sírdombbal befödni, betemetni.

A legrégibb adataink P. Reparolis Vicentius ferences (1764-1775), akit a vesztegzár lelkészének neveztek ki Csík-Gyimesre Mária Terézia utasítására. Ő volt az aki, madéfalvi veszedelem évében, 1764. szeptember 3-án engedélyt kért, hogy magánháznál mondhasson misét, és az akkor meglévő kevés létszámú gyermeket taníthassa. A királyi főkormányszék közbenjárásával az engedélyt meg is kapta. Ettől az időtől kezdve a vesztegzári (kontomáci) lelkészek egyúttal helybéli, valamint a határnál szolgálatot teljesítők gyermekeit is tanították.

A csíksomlyói Ferenc-rendi szerzetesek 1782-ben Gyimesben a vámhivatal közelében római katolikus templomot alapítanak.1782-ben Olti Péter csíkszentmiklósi plébános volt gyimesvölgyi terület lelki adminisztátora.. 1785. augusztus 19-én kelt királyi levélből 385 hívőről kapunk tudomást, amely valószínű, csak a vesztegzári őslakosokra vonatkozik.

A dokumentumok alapján 1782-ben kőből és téglából építették, és cseréppel van fedve a templom. Van egy kis tornya egy kis haranggal. Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. 167 m2 területen fekszik. Elgondolkoztató az északi oldalán talált felirat: 1712. szeptember hónapban itt voltam figyelés alatt (egészségügyi) Karanteria-Karanta patak (örmény) felírás Kontumacia. Az évszám MDCCXII. Korábban létezett már az épület? Azt alakították át templommá? A főbejárattal átellenben, az út oldalán érdemes megfigyelni az épületet, mintha javítások, toldások lennének.

1783-ban szentelték fel a Gyimes völgyében élő hívek vallásos gondozására. 

 

Explorer World Travel Kft. 1118. Budapest, Rozmaring u. 5. Mobil: 06-30-289-6091

Sorry, you need to install flash to see this content.