Ma 2018. 01. 18.,
Piroska napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

Juice a fejbe!

2009-05-04 | Utoljára módosítva: 2009-05-04 15:33:03
Szerz(ők): Németh Natália és Hubay József | Fotós(ok): Németh Natália és Hubay József

Amikor tavaly egy fotópályázat kapcsán láttam egy rövidke videót az ivreai  Narancsfesztiválról, azonnal tudtam, hogy ide el kell jutnom. Néhány képkocka is elég volt hozzá, hogy felmérjem: ez az egyik legjobb dolog, ami Európában történik. Most, hogy megjártuk, elmondhatom: a tapasztalataim minden elvárásomat felülmúlták, előtte halovány fogalmam sem volt róla, hogy milyen forgatag fog várni ott minket.

Ivrea egy mesés fekvésű 25 ezer fős kisváros Észak-Olaszországban, Torinótól északra, az Alpok lábainál. Hosszú sorokban állnak a szebbnél szebb épületei középkori hangulatú óvárosában. Mindez azt a 75 ezer embert mégsem különösebben érdekli, aki farsangkor idelátogat. Ebben a négy napban ugyanis minden a Narancsfesztiválról szól – vagy ahogyan a helyiek mondják: az Ivreai Történelmi Karneválról. Szerintük a maga 201 évével ez a világ legősibb farsangi karneválja, amit fenemód büszkeséggel hangoztatnak is minden idelátogatónak.

La Mugnaia - A Molnár Lánya

Képtelenség nem nagybetűvel írni, olyan mérhetetlen imádat és hódolat övezi a Molnár Lányát karnevál ideje alatt. Történelmi jelkép ő, a zsarnokság elleni harc és a szabadság ikonikus alakja. A mi Dugonics Tituszunk hozzá képest csak egy porszem a galaktikus mindenségben. Története a középkorig nyúlik vissza, ezidőtájt a Dora Baltea folyó mentén sorban álltak a vízimalmok. Amikor az egyik molnár lánya, a gyönyörű Violetta férjhez ment, bejelentette az illetékes nagyúr, hogy élni kíván az első éjszaka jogával. Violetta azonban megesküdött a férjének, hogy ő bizony nem tesz eleget a távolról sem romantikus felkérésnek, a tűzről pattant ifjú ara a légyott helyett inkább levágta az uraság fejét, a kardjára tűzte, és az erkélyre lépve diadalittasan felmutatta a kastély előtt várakozó tömegnek. A pórnép ettől felbátorodva felgyújtotta és lerombolta az egész kastélyt.

Mára tehát a Mugnaia a szabadságharc emblematikus jelképe lett. Minden évben megválasztják a Molnár Lányát eljátszó ifjú asszonyt, aki a karnevál négy napja alatt jóformán folyamatosan szerepel. A hagyomány szerint a legfrissebb ivreai feleségnek kellene lennie a Molnár Lányának, ez viszont ma már nem olcsó mulatság. Ő fizeti a virágokat, a tűzijátékot, amiből kettő is van a karnevál alatt, a nappali és az esti ruháját, a hintót, az őt – jelképesen – őrzők és kísérők jelmezét, illetve teljes ellátását és a tömérdek profi fotóst is. A karnevál második napján megjelenő napilap címlapja teljes egészében róla szól, és a város szinte minden kirakatában ott van valamelyik képe. Ez az összeg akár 30 ezer euróra is rúghat, ezért aztán nem lehet bárkiből Molnár Lánya. Mára már csak annyi kritérium maradt, hogy ifjú asszonynak kell lennie, és a fentiekből kifolyólag gazdagnak is.

A cikk folytatását az Explorer Magazin 2009. májusi számában olvashatják!

Cikkek a magazinból

Sorry, you need to install flash to see this content.